Allt om bostad

Aldrig förr vi som svenskar fokuserat så mycket på våra bostäder. Vi lägger ner mer pengar på att renovera och inreda våra hem och vi är också beredda att lägga väldigt mycket pengar på att köpa bostäder. Det senare är intressant.

Hur ska man tänka vid en bostadsaffär? Hur ska man som köpare göra ett säkert köp och hur ska man som säljare agera för att få maximalt betalt? Vilken roll har en mäklare egentligen? På den här sidan ska vi fokusera på allt som har med bostäder och bostadsförsäljningar att göra. Välkommen!


Fastighetsrätt

Att investera i fastigheter har rent historiskt varit en säker investering. Oavsett tider så behöver folk alltid någonstans att bo och arbeta. Därför är det också ett värde i att snegla mot fastigheter om man vill investera sina pengar. Detta kräver emellertid även att man har koll på det juridiska området fastighetsrätt och att man med fördel kan bygga en tät relation till en fastighetsjurist.

Fastighetsrätt reglerar exempelvis avtal mellan fastighetsägare och hyresgäster, men även mellan exempelvis köpare och säljare. Det är ett ganska snårigt juridisk område så därav rådet om att ta hjälp för att reda ut vad som egentligen gäller. Både i samband med att man köper en fastighet och i samband med den framtida resa man i och med köpet löser biljett till.


Dolda fel i hus

Konflikter gällande dolda fel i hus ökar ständigt i Sverige. I många fall så handlar det om att man som privatperson gör en felaktig tolkning av vad som egentligen gäller.

För att ett fel ska räknas som ett dolt så ska det inte ha kunnat ses i samband med besiktningen – utförd av en besiktningsman. Och, felet ska ej heller ha kunnat vara förväntat i förhållande till bostaden ålder. Att exempelvis någonting går sönder i ett väldigt gammalt hus får man nästan räkna med.

Även säljaren har dock i många fall fel. Detta visar sig inte minst i samband med att man renoverat i syfte att få ett högre slutpris och där man tagit genvägar i arbetet. En fuktskada i ett nyrenoverat badrum kan definitivt räknas till dolda fel i hus och där säljaren också kan tvingas betala för åtgärderna som krävs för att lösa problemet.


Arkitekt

Genom att anlita en arkitekt så säkerställer man som beställare att den byggnation man planerar möter de egna kraven, behoven och önskemålen. Många har problem att omsätta tanke till handling och där kan en arkitekt vara lösningen. Arkitekten i Stockholm arbetar även med den omliggande miljön och naturen i åtanke: bygget ska smälta in och samspela med omgivningen.

En annan fördel är att arkitekten ritar energisnåla hus som blir billigare att leva i. Priset för en arkitekt varierar och det är inte, som många tror, alltid dyrt. Det handlar dock nästan alltid om en riktig investering.


Balkonginglasning

Nackdelen med att bo i Sverige är att vi har en kort sommar och en ganska kort säsong där vi kan njuta av det extra utrymme som ofta finns i lägenheter. Balkongen blir för många, särskilt i större städer, en förlängning av bostaden; ett extra rum som adderar det där lilla extra.

Genom en balkonginglasning kan man också njuta av balkongen under en längre tid. Kombinerar man en balkonginglasning med infravärme så går balkongen dessutom att använda året om.

En balkonginglasning kan emellertid kräva ett bygglov och även som en del av ett gemensamt beslut inom den egna BRF:en. Det bör man alltid kolla upp innan.


Golvslipning

Dags för en golvslipning? Exakt så borde fler tänka. En golvslipning är möjligt att göra på de flesta golv – undantaget plast och exempelvis vinyl och laminat – och det enda hindret är hur pass mycket slipmån som finns.

En golvslipning i Stockholm är billigare och den ger även ett bättre resultat än vad ett nytt golv gör. Det senare av den enkla anledningen att ett golv som legat i flera år skaffat sig en egen personlighet, ett unikt uttryck och en patina.

Efter en golvslipning så appliceras en ytbehandling som gör att golvet kan förändras både vad gäller färg, glans och värme. Golvslipning idag kan dessutom göras utan att en massa damm yr omkring i bostaden. Idel fördelar, således.


Målare

En målare kan anlitas för att måla interiör, exteriört och för målning av exempelvis möbler eller andra föremål. Man kan även anlita en målare för tapetsering. Fördelen med att låta en målare sköta jobbet är att man genom detta garanteras ett perfekt resultat.

Att måla på egen hand är svårt och många underskattar vilken tid det tar. Dessutom tenderar privatpersoner att slarva med det viktigaste i form av grundjobbet – något som sedan avspeglas i det färdiga resultatet.

Vid målning av fasader så rekommenderas en målare i Stockholm. Detta av den enkla anledningen att färgen – och jobbet – då även har en funktionell betydelse och inte enbart är till för att höja estetiken. Färgen ska skydda fasaden under en lång tid och detta kräver professionell påstrykning i de flesta fall.